Юні астрономи в Неполоміце

На осінніх канікулах група Рішельєвців астрономічного гуртка на чолі з Владиславою Ігорівною Марсаковою вирушила до сусідньої Польщі. Мета поїздки - знайомство з Молодіжної обсерваторією в місті Неполоміце. Свою першу статтю про цю поїздку написав ліцеїст 7-ХБ класу Артем Вельчев, який захоплюється не тільки астрономією, але і журналістикою. «Спочатку ми приїхали до Кракова, тут ми встигли заглянути тільки в торговий центр, а потім відразу вирушили до місця призначення. Організація MOA (Молодіжна Астрономічна Обсерваторія ім. Казимира Кордилевского) надала нам житло у вигляді будиночків в місті Неполоміце (40 хв їзди від Кракова).

      За час перебування в Польщі ми відвідали Collegium Maius, Zamek Krolevski, Kopalnia Soli (Wieliczka), а також Парк Експериментів. А найголовніше, ми здійснили екскурсію по обсерваторії та відвідали планетарій. У колишньому університеті Collegium Maius групі показували приміщення, в яких проводили лекції, зал мистецтва, в ньому багато скульптур і картин. Королівський замок в Неполоміце, друга назва Вавель - був побудований в XIV столітті в готичному стилі на схилі льодовикової долини Вісли. Саме село Неполоміце було створено для персоналу, який обслуговував замок і територію навколо нього. У соляній шахті (Wieliczka) групі провели екскурсію по - 53 поверху під землею! Туди ведуть довгі сходи, шахта давно покинута, зараз тут знаходиться музей. Всі стіни, підлога і стеля складаються з солі. Це було заворожуюче.

      Парк Експериментів в Кракові - відмінне місце, щоб провести час пізнавально і корисно. У ньому знаходяться різні експонати, що показують всілякі фізичні, оптичні та інші явища. У цьому парку можна дивитися, чіпати, крутити, стукати все, що завгодно для проведення експериментів. Це було дуже цікаво. У планетарії (Niepołomice) нам продемонстрували Сонячну систему, сузір'я, зміну сезонів року. Це була захоплююча, пізнавальна і незабутня поїздка! ».

Автор - Артем Вельчев.