1989 - сьогодення


Сьогодні Рішельєвський ліцей розміщується в затишній будівлі на вул. Єлісаветинській, 5.

У радянські часи в системі освіти домінуючим був авторитарний підхід до процесу навчання. Школи не мали свободи вибору форм та методів викладання.

Наприкінці 70-х – на початку 80-х рр. постало питання необхідності нового підходу до навчання. Ця обставина, а також соціально-економічні та політичні умови кінця 80-х років, сформували умови та потребу створення шкіл нового типу. Були необхідні реформи, пов'язані з демократизацією, гуманізацією та гуманітаризацією освіти. З'явилася ностальгія за навчальними закладами минулого століття, за їх формами та методами ведення занять та керівництва навчальним процесом.

На півдні України знайшлася ініціативна група, яка змогла переконати чиновників радянсько-партійного апарату освіти в необхідності створення ліцею – одного з перших навчальних закладів такого типу на теренах колишнього Радянського Союзу.

Так, у 1989 році в Одесі був відтворений ліцей при Одеському державному (тепер національному) університеті на базі школи № 36. Пізніше, в 1991 році йому повернули рідну назву – Рішельєвський ліцей.

За досить короткий термін Рішельєвському ліцею вдалося відродити і свою минулу славу. У першу чергу це пов'язано з демократичними формами керівництва навчальним процесом, формування і підбору педагогічного колективу. Педагоги ліцею мають можливість реалізувати свої експерементальні розробки, випробувати нові методики та форми роботи з обдарованною молодю.

Творчий пошук та самовіддача педагогічного колективу були високо оцінені вже в перші роки роботи не тільки успіхами випускників, а й відзнаками державного рівня. У 1991 році ліцей здобув срібну медаль ВДНГ СРСР. Багато наших учителів відзначено грамотами Міністерства освіти України і отримали звання “Відмінник освіти України”. Найбільша кількість лауреатів Соросівської премії в Україні – педагоги саме Рішельєвського ліцею. При чому декотрі з них удостоювалися цього звання двічі, тричі.

У 2001 році Рішельєвський ліцей став лауреатом почесної нагороди “Свята Софія” за внесок у відродження духовності, національної науки та культури.

Сьогодні ліцей є консультативно-методичним центром не лише півдня України. Перейняти досвід роботи ліцею приїзджають і з Києва, Харкова, Сум, Львова, Вятки (Росія), Кракова (Польща), Мінська (Білорусь), Ашгабату (Туркменістан) тощо.

Із перших днів свого відродження, згідно зі статутними документами в ліцеї працюють професори, доценти і викладачі Одеського національного університету ім. І. І. Мечнікова. Навчаються в ліцеї не лише діти з Одеси, а й з різних районів та міст області: Овідіопольського, Біляївського, Комінтернівського, Білгород-Дністровського районів, міст Іллічівська, Южного.

Учні ліцею, починаючи з 1992 року, неодноразово входили до складу національної команди та представляли Україну на міжнародних турнірах юних фізиків. Беручи участь у турах, ліцеїсти завойовували призові місця як у командній, так і в особистій першості.

Лише за два останні роки трофейний куточок учнів Рішельєвського ліцею поповнився чотирма медалями міжнародних учнівських олімпіад: срібна медаль з математики (Греція), бронзова з фізики (Південна Корея), золоті з математики (Мексика) та фізики (Іспанія). Такою результативністю не може похвалитися жоден навчальний заклад України! І це далеко неповний перелік досягнень ліцеїстів.

Художні колективи Рішельєвського ліцею неодноразово ставали лауреатами творчих конкурсів різного рівня: франкофонний театр став лауреатом Міжнародного фестиваляю франкофонних театрів, вокальний ансамбль «Тоніка» отримав дипломи І ступеню обласного туру Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Таланти твої, Україно», хореографічний колектив став дипломантом міжнародного конкурсу «Золота нота», лауреатом фестивалю «Таланти твої, Україно», фестивалю «Сузір'я Одеси 2004»..

У ліцеї працює власний видавничий центр, що забезпечує навчальний процес усіма необхідними методичними матеріалами. Тут випускається багатотиражна газета “Ліцейський вісник”, над якою активно працює учнівський ліцейський парламент.