Дотягнутись до зірок

Випускники Рішельєвського ліцею одержали бронзові медалі XII Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики. Імена зіркових призерів - Станіслав Савастру та Марія Коваленко. XII Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики проходила в Пекині з 3 по 11 листопада цього року. . Змагались команди майже с 38 країн світу. Рішельєвці не увійшли до основного складу української збірної. Але взяли участь у змаганні як гостьова команда України. Олімпіада складалась з 3 турів: теоретичного, аналізу даних та спостережень. Учасники демонстрували не тільки теоретичні знання, але й вміння користуватися телескопом.

Також була організована спільна робота команд, які складалися з учасників різних країн.

Марія і Станіслав закінчили Рішельєвський ліцей в цьому році, вони навчались у фізичному класі Валерія Яковича Колебошина. На протязі всіх років навчання у ліцеї Стас і Маша відвідували астрономічний гурток. Спостереження зоряного неба проводили на різних станціях: у Маяках, в Польщі, Словакії та ін. Обидва не в перше приймають участь у олімпіадах з астрономіїї. За їхніми плечима багато наукових робіт та олімпіад.

Марія зараз студентка ОНУ ім. Мечникова, вона майбутній фізик. Каже, у астрономію закохалася з першого зайняття у гуртку. У планах Марії – наукові роботи з молекулярної фізики та астрофізики. Дівчина хотіла б викладати астрономію рішельєвцям.

Стас навчається в КПІ ім Сікорського, він майбутній програміст. Астрономія – це його особливе хобі. Хлопець вірить, що глибокі знання з астрофізики обов'язково знайдуть застосування у майбутньому професійному житті. Астрономію він залишати не планує. Рішельєвські бронзові призери щиро дякують благодійному фонду Максима Степанова за фінансування участі в олімпіаді. Бажаємо нашим призерам нових зіркових перемог!