Літній табір «Академія астрономії та фізики»

З 22 по 31 серпня цього року група ліцеїстів, випускників ліцею, а також молодих астрономів з Одеської області прийняла участь в польсько-українському таборі, що називався «Академія астрономії та фізики». Він проходив на турбазі «Чардворек» у польських горах Бещадах. У таборі приймали участь 36 молодих учасників та 4 керівника. Представником української сторони був Рішельєвський ліцей та польської - Віртуальна Академія Астрономії з міста Ополе. Програма табору була дуже насичена – це й дослідження, й екскурсії: на приватну Астрономічну обсерваторію імені королеви Ядвіги, гідроелектростанцію в Соліні, до музею скла в м. Кросно, Ряшівського політехнічного університету.

В науковій програмі були як лекції викладачів, так і презентації деякими учасниками своїх попередніх досліджень, пов’язаних з тематикою табора, а також практичні заняття з обробки результатів вимірювань, підготовки презентацій та інших цікавих для молоді активностей. Разом з польською групою ми вивчали радіоактивність у регіонах Бещади та Підкарпаття в контексті енергетичної безпеки Землі. Польові виміри радіоактивності проводилися під час кожного виїзду або пішого переходу, пов’язаного з екскурсіями або знайомством з горами Бещадами. На основі цих вимірювань була побудована мапа та функції розподілу значень радіаційного фону.

Також у програмі табору були астрономічні візуальні спостереження. Погода була дуже тепла та ясна, навіть вночі, що дозволило нам майже кожного дня милуватися зоряними небом: ми спостерігали планети, навчались шукати зоряні скупчення, туманності та галактики, тренувалися оцінювати блиск змінних зір та будувати їх криві блиску, проводили фотографічні спостереження метеорів, добового руху зір.

Одесити, крім того, брали участь у спортивних заняттях та змаганнях разом з польськими учнями та викладачами, мали спільне дозвілля, музичні вечори та дискотеки, що сприяли культурному обміну молоді двох країн.

Цей проект був організований завдяки Фонду розвитку системи освіти в рамках Ради польсько-української молодіжного обміну. Фінансувався за рахунок коштів Міністерства народної освіти Польщі.