Космічні досліди Рішельєвців

Ця малесенька пробірка з Рішельєвського наукового ліцею полетіла аж на Міжнародну космічну станцію на кораблі SpaceX Dragon. Адже проєкт ліцеїстів Андрія Гриба та Микити Скрипника став одним з переможців конкурсу по залученню дітей до справжніх наукових проектів NASA.

Тож Андрій та Микита разом зі своєю кураторкою Анастасією Маслечко мали тижневу подорож до мису Канаверал, де здійснюється запуск американських космічних кораблів. Відвідали центр керування польотами, музей космонавтики і мали ексклюзивний доступ до справжніх лабораторій, де працюють космічні інженери NASA.

Проєкт рішельєвців-дев’ятикласників має визначити, чи будуть кристали кров’яної солі рости в космосі швидше, ніж на Землі. Звичайно, очікують, що в космосі без земної сили тяжіння вони виростуть швидше и будуть більшими за розмірами. Ці кристали можуть використовуватися як компонент пального, тож хлопці вірять, що в майбутньому це дозволить заправляти кораблі прямо в космосі.

Наприкінці листопада пробірка наших хлопців дісталась Міжнародної космічної станції, і паралельний експеримент по вирощуванню кристалів на Землі та в космосі розпочався. В березні пробірка повернеться з МКС в Україну і хлопці порівняють, в яких умовах ріст кристалів буде більшим.

Тож не бійтеся мріяти, досліджувати, експериментувати та ставити амбітні цілі. Адже навіть з маленької пробірки може вирости грандіозне дослідження, що відкриє людству нові космічні шляхи. Рішельєвці Андрій та Микита тепер це точно знають. І нехай їхній чудовий приклад надихає та мотивує всіх маленьких дослідників та експериментаторів!