освітня поїздка до Чеської Республіки

Психолог КЗ Рішельєського наукового ліцею з 18.09-22.09.23 р. взяла участь в освітній поїздці до Чеської Республіки, м. Брно разом з фахівцем КЗВО "Одеська Академія неперервної освіти Одеської обласної ради" Бальбузою Оленою, та ще з фахівцями психологічної служби закладів освіти Одещини. Вони проходили навчання за програмою "STRONG", де мали можливість познайомитись з проектом "Підтримки та відновлення освіти в Україні", організованим Асоціацією з міжнародних питань.

 

Мета проекту полягає у: посиленні компетентності директорів шкіл у сфері кризового управління та шкільного менеджменту; Підвищення знань про will-bening та софтскіл як засобів психологічної підтримки усіх учасників системи освіти; гуманітарна та психологічна підтримка партнерів та вчителів з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. В делегації з України була можливість відвідати закладну школу №13, познайомитись з директором школи, яка розповіла про особливості освітнього процесу у закладі та провела оглядову екскурсію.

Зустріч з практичним психологом школи №13, пані Кларою, була цікава та емоційна, вона розповіла про особливості роботи психолога закладної школи, діагностичний напрямок діяльності, адаптацію та напрямки роботи з вимушено переміщеними дітьми з України.
В останній день відбулась зустріч з директором Центру педагогічної та психологічної консультації м. Брно, який розповів про структуру та наявних у центрі фахівців та їх функціональні обов'язки.

Дякуємо організаторам освітньої поїздки АМО, Зденці Ваґнеровій та Олені Нестеренко за організацію та чудовий досвід, теплий прийом, турботу та підтримку.

Впровадження програми "STRONG", яка здійснюється завдяки проекту "Підтримки та відновлення освіти в Україні", організована Асоціацією з міжнародних питань Чеської Республіки, м. Брно, в КЗ Рішкльєвський науковий ліцей, дає можливість учням краще розуміти природні процеси тіла у взаємозв‘язку з нашою психікою, навчає впоратись зі стресом, та зберігати ментальне здоров’я. Ключові компоненти програми "STRONG" включають : навички, що сприяють підвищенню психологічної стійкості, розуміння та нормалізація психологічного дистресу, когнітивно-поведінкові навички ( релаксація; когнітивні механізми подолання; експозиція; постановка цілей та розв'язання проблем). Вже впроваджується програма в КЗ Рішельєвський ліцей, дітям подобається пізнавати себе, взаємодіяти з іншими, покращити свою внутрішню силу, планується набір учнів в групи "STRONG", яка має наступну структуру.

Структура програми STRONG
● Первісне та секундарне втручання
● 10 групових зустрічей з дітьми під керівництвом провідника STRONG
● 1 індивідуальна зустріч з дитиною
● 1 зустріч з батьками
● 1 зустріч для вчителів

Така співпраця з колегами з Чеської республіки дозволяє розширити знання та навички українських фахівців психологічної служби у підтримці та адаптації здобувачів освіти під час переживання травмуючих подій.

Досліджували з 5 - 7 класами розуміння значення слова "Повага", з'ясувалось, що не так легко все з цbм словом було розібратись.

ps_7.png

ps_8.png

ps_10.jpg

ps_9.jpg

ps_2.jpg

ps_3.jpg

ps_4.jpg

ps_5.jpg

ps_6.jpg