Ліцей грає у ЩДК

Якщо вам здається, що після дзвоника з останнього уроку ліцей пустішає, то ви глибоко помиляєтесь. Кожен ліцеїст може знайти собі заняття до душі – чи-то гурток з улюбленого предмету, чи підготовка до турніру, чи репетиція вистави, чи, наприклад, «Що? Де? Коли?». На останньому зупинимося докладніше.

Трохи історії

Увага, питання: окрім платні міського голови, Рішельє отримував ще прибутки від маєтку у Вітебській губернії. Від’їжджаючи до Франції, граф передав це джерело доходу у користування іншому володарю, який при графі Ланжероні змінив ім’я. Назвіть це нове ім’я.

Відповідь: Рішельєвський ліцей

Це був приклад типового питання (до речі, не найпростішого) для «Що? Де? Коли?» – гри, що стала для багатьох не просто способом весело згаяти час, не лише хобі, а справою, що займає трохи не увесь вільний час...

У 1975 році однією із найодіозніших осіб на Центральному телебаченні СРСР був 450річний режисер Володимир Якович Ворошилов, який до того часу вже встиг потрапити у немілість керівництва Останкіно. Йому і належить ідея Гри (саме так, з великої літери, як він сам її називав), якій довелося стати володаркою умів мільйонів телеглядачів. Але створення нової телепередачі тягло за собою багато складнощів, які зараз можуть здатися просто неймовірними. Однак, не дивлячись на всі обмеження цензури, 4 вересня 1975 року в ефір вийшов перший випуск «Що? Де? Коли?». Тоді це була сімейна вікторина, в якій взяли участь дві московські родини – Іванових та Кузнецових. Це був рік пошуку формату гри, тогочасне «Що? Де? Коли?» зовсім не схоже на яскраве інтелектуальне змагання, відоме нам зараз. День першого ефіру став днем народженням телевізійного шоу «Що? Де? Коли?».

4 вересня 1975 року слід вважати Днем народження телепередачі «Що? Де? Коли?». Невдовзі гра набула такої популярності, що виникла навіть її спортивний аналог. Сьогодні в її грають сотні тисяч людей із країн колишнього СРСР и далекого зарубіжжя (Німеччина, Ізраїль, США, Канада, Великобританія та ін.). Вік гравців – від 6 до 106 :) , адже грати в ШДК може кожний!

Сьогодні Міжнародна асоціація клубів «Що? Де? Коли?» об’єднує 60 клубів із 49 міст 16 країн. У тому числі Ліга українських клубів нараховує більше 10 000 гравців з 25 регіонів нашої країни.

Одним із найзначніших осередків ЩДК-руху в Україні є Одеса, а саме Одеський літературно-ігровий клуб «Ерудит» ім. В. Я. Мороховського. У нашому місті проводиться велика кількість турнірів і чемпіонатів як місцевого значення, так і всеукраїнського масштабу. Зрозуміло, Рішельєвський ліцей, який виховує розумних, талановитих і здібних дітей, не міг залишитися осторонь. І нам є чим пишатися! Якийсь час «Що? Де? Коли?» у ліцеї проводив відомий знавець, кулінар, бард, КВК-шник, популярний телеведучий, двократний володар «Кришталевої сови» і «Діамантової сови» (приз кращого гравця 2007 р.) Борис Бурда. Закінчив ліцей і довгий час був у ньому ведучим ЩДК відомий знавець Євген Копійка. Відома своєю яскравою грою в московському елітарному клубі Єлизавета Овдієнко закінчила ліцей із золотою медаллю… Цей список можна продовжувати у тому числі, сподіваємося, і майбутніми зірками світу інтелектуальних ігор, які зараз навчаються чи тільки збираються вступати у Рішельєвський ліцей.

Наші гравці і перемоги

В останній час у ліцеї, окрім звичайних ігор для усіх охочих (до речі, вони проходять щосуботи о 14:00 в 20-му кабінеті), проводяться також додаткові тренування для найбільш перспективних команд, яким згодом судиться стати чемпіонами Одеси, України і навіть Європи. І ця робота дає свої плоди. Коротко про наших чемпіонів і досягнення.

«Апокаліпсис»

Цій команді судилося стати «першою ластівкою» наших сучасних перемог. У її складі – тепер уже випускники математичного класу 2007 року. Зараз гравці цієї команди успішно виступають на дорослих змаганнях. Серед основних досягнень команди:

Друге місце на Чемпіонаті Одеси із ЩДК;
Друге місце на Чемпіонаті Одеської області на екологічному Брейн-ринзі;
Участь у телепроекті «Брейн Teen Ліга» на каналі «Інтер»;
- Перемоги і участь у таких міжнародних синхронних турнірах, як «Молодіжний кубок світу» та «Відкритий всеросійський синхронний чемпіонат».

Тренер команди – Єлизавета Овдієнко.

«Армагедон»

Збірна команда, що протягом лише одного сезону 2007-2008 розвинулася «з нуля» і стала Чемпіоном України. У цій команді грали випускники 2008 і 2009 років, а також ліцеїст, який закінчив навчання в 2010 році. Головні перемоги:

Третє місце на Чемпіонаті Одеси із ЩДК;
Перше місце на Чемпіонаті України із Брейн-рингу;
Друге місце на Чемпіонаті Одеської області на екологічному Брейн-рингу;
Перше місце в молодшій і перше місце у старшій групах на Чемпіонаті Одеси зі «Своєї Гри»;
Перемоги і участь у різноманітних міжнародних синхронних турнірах.

Тренер команди – Михайло Казимирський.

«Радіо 108 FM»

Наше майбутнє, наше підростаюче покоління, наша надія та опора. У складі цією команди – учні 9-х класів ліцею, які, не дивлячись на свій невеликий досвід у грі, вже встигли впевнено увійти в список найсильніших шкільних команд України. За плечима її учасників:

Третє місце на Чемпіонаті Одеси із Брейн-рингу;
Третє місце на І Кубку голови Одеси із ЩДК;
Третє місце на ІІ Кубку голови Одеси із ЩДК – Відкритому шкільному кубку України із ЩДК;
- Успішна участь у «Молодіжному кубку світу» і «Всесвітньому руху інтелекту».

Тренери команди: Олександр Кульбій, Маріанна Чернуха, Михайло Казимирський.

 

«МІ-6»

Наші «кращі з кращих». Збірна 11-М та 11-Е класів, що перемагає усюди чи майже усюди, де тільки можна перемогти. Яскрава гра і не менш яскрава форма завжди – «МІ-6» неможливо не помітити на будь-якому змаганні! Список досягнень можна перераховувати дуже і дуже довго, тому ми відмітили лише найзначніші:

Переможці та призери Чемпіонатів Одеси зі «Своєї Гри»;
Двократні чемпіони Одеси з ЩДК;
Двократні чемпіони Одеси із Брейн-рингу;
Друге місце на Чемпіонаті України із ЩДК у 2008 р.;
Перше місце на Чемпіонаті України із ЩДК у 2009 р.;
Перше місце на Чемпіонаті України із Брейн-рингу у 2009 р.;
Друге місце на ІІ Кубку голови Одеси із ЩДК – Відкритому шкільному кубку України із ЩДК;
Впевнена першість у престижному шкільному Відкритому кубку Санкт-Петербурзького державного університету аерокосмічного приладобудування з ЩДК;
Перше місце в молодшій віковій групі зі «Своєї Гри» на Чемпіонаті Європи у 2009 р.;
Перше місце в молодшій віковій групі з «Ерудит-квартету» на Чемпіонаті Європи у 2009 р.;
Перше місце в молодшій віковій групі на Чемпіонаті Європи із ШДК у 2009 р.

Тренер команди – Михайло Казимирський.

Ми сподіваємося, що серед кращих команд Одеси, України і Європи ще з’являться ті, хто тільки починає своє навчання в Рішельєвському ліцеї та грати в інтелектуальні ігри!

Як грати

Люди, що ніколи не грали в ЩДК, попервах побоюються приходити на гру чи й зовсім не хочуть грати, мотивуючи це рішення тим, що «для цього потрібно багато знати, куди ж мені…». Найрозповсюдженіша помилка новачків! Звичайно, знання в ЩДК дуже важливі, і чим їх більше, тим краще, але це зовсім не означає, що людина, яка не прочитує по дві енциклопедії за добу, не може грати! Тим-то і цікава ця гра, що вона принципово відрізняється від вікторин, де потрібно точно знати відповідь (чи, у крайньому разі, вгадати його). Ще Володимир Ворошилов, людина, що створила «Що? Де? Коли?», відмічав, що в цій грі за хвилину НАРОДЖУЄТЬСЯ знання. Тому питанням а-ля «Щільність платини?» у ЩДК немає місця. Питання ЩДК тим і цікаве, що у його основі вже містяться дані та загальні знання, що зазвичай знаходяться в межах шкільної програми, які допомагають знайти відповідь. Тим самим руйнується доволі розповсюджена (на жаль) думка, що для ЩДК потрібні лише знання. Ні, знання тільки допомагають, а не визначають (як і в реальному житті). Значно вище цінується вміння проаналізувати питання, побачити в ньому ключові слова і натяки на відповідь, знайти нестандартне рішення. Саме це й робить ЩДК такою популярною та цікавою грою.

Але на «Що? Де? Коли?» інтелектуальні ігри не закінчуються. Серед великою кількості ігор, потребуючих розуму, кмітливості, винахідливості та інших «мізкових» якостей, особливо варто відмітити споріднену ЩДК гру «Брейн-ринг» та щороку набираючу все більшу популярність «Свою Гру». Коротко про правила цих ігор і, звісно, про ЩДК.

«Що? Де? Коли?»

Одночасно грати може необмежена кількість команд. Чим більше їх – тим кращий настрій у залі під час гри. У кожній команді – не більше 6 осіб (можна і менше: були випадки, коли діти грали утрьох, удвох і навіть поодинці – і цілком вдало). Ведучий ставить запитання і виголошує слово «Час». Із цього моменту у вашої команди є рівно 1 хвилина, щоб знайти відповідь на поставлене запитання. Як тільки хвилина добігає до кінця, ведучий знову каже «Час» і дає ще 10 секунд, щоб капітан команди записав на картці відповідь і передав її ведучому. Потім ведучий оголошує вірну відповідь, яка зазвичай супроводжується радісними вигуками команд, що вірно відповіли, і (рідше) незадоволене мовчання тих, хто помилився. Після чого ставиться нове запитання, і гра продовжується. Зазвичай на одну гру припадає 24 або 36 питань. Переможцем, як нескладно здогадатися, стає та команда, яка надала максимальну кількість вірних відповідей.

Тема окремої розмови – це назви команд. Тут у повній мірі розгортається фантазія і почуття гумору гравців: наші відомі «МІ-6» та «Армагедон», «Південний парк» и «Леонарди недовинчені», «Хто ми?» і «Гусари, ні пари з вуст!» - і це лише верхівка величезного айсбергу, народженого вигадками ліцеїстів.

«Брейн-Ринг»

Якщо у ЩДК хвилина на роздуми у вас завжди є, то у «Брейн-ринзі» іноді у вас і її немає. Грають одночасно всього декілька команд, як правило дві. Ставиться запитання, виголошується магічне слово «Час», після чого підліковуються 1 хвилина. Несподіванки починаються пізніше. Якщо одна з команд вважає, що знає вірну відповідь, вона дає сигнал про свою готовність відповідати (зазвичай для цього використовується спеціальна сигнальна система, якщо ж її немає – тоді просто ляск у долоні). У разі, якщо відповідь цієї команди була вірною, то тільки їй зараховується бал за це питання. Якщо ж команда помилилася, то у суперників є ще 20 секунд на обговорення та пошук відповіді.

Доволі часто трапляється, що команда знає відповідь ще до сигналу «Час». І в цьому разі найголовніше – залізні нерви, бо фальстарт (подання сигналу ще до початку відліку часу) карається позбавленням права відповіді, що, зрозуміла річ, дуже прикро для команди, яка зуміла так швидко знайти відповідь.

Запитання у «Брейн-ринзі» зазвичай простіші, ніж у ЩДК, передбачається, що відповідь на них можна знайти доволі швидко. Правила «Брейн-рингу» створюють умови для різноманітних тактик та стратегій. Що краще: ще трохи подумати і, можливо, віднайти кращу версію відповіді, чи вже тиснути на кнопку, боячись, що суперники виявляться швидшими? Це кожна команда вирішує для себе, враховуючи свої здібності, рівень гри суперників і поточний рахунок гри.

«Своя гра»

«Своя гра» чи як її ще називають «свояк» – це принципово інший формат інтелектуальної гри. Це як раз той випадок, коли знання вирішують все. Це вже не змагання у логіці, інтуїції, винахідливості, вмінні аналізувати і знаходити нестандарті рішення – ця гра саме на знання.

Загальна схема: оголошується тема, із якою тим чи іншим чином пов’язані наступні 5 питань. Вони в свою чергу розподілені за зростанням складності, від 10 до 50 балів. Грають, як правило, 3-4 людини. Якщо гравець знає відповідь, він подає сигнал (використовуються та ж система, що й у «Брейн-ринзі»). Право відповідати отримує той, хто першим подав сигнал, при чому, на відміну від «Брейн-рингу», фальстарту тут немає – відповідати можна і недослухавши запитання. За вірну відповідь гравець отримує відповідну запитанню кількість балів, за невірну – стільки ж знімається. Перемагає, зрозуміло, гравець, який набрав найбільшу кількість балів.

Існують і інші ігри, засновані на згаданих нами вище, наприклад, «Ерудит-квартет» – різновид командної «Своєї гри», «Брейн-ринг без правил», «Негритянське ЩДК» та інші.

Із чого почати?

Вас зацікавив світ інтелектуальних ігор? Бажаєте разом із друзями перевірити, на що ви здатні? Хотіли б провести час після уроків весело, цікаво та з користю для розуму? Тоді ласкаво просимо на ігри «Що? Де? Коли?» в Рішельєвському ліцеї!

Ігри відбуваються щосуботи о 14:00 в кабінеті № 20. Вхід абсолютно вільний, приходьте самі та запрошуйте своїх однокласників та інших ліцеїстів!

Окрім того, в інтернеті є багато різної цікавої та корисної інформації стосовно ЩДК та інших ігор:

http://chgk.tvigra.ru – московський телевізійний елітарний клуб «Що? Де? Коли?», із якого, власне, все і почалося.

http://www.tv-igra.com.ua – український варіант телевізійного «Що? Де? Коли?»

http://db.chgk.info – величезна база питань ЩДК, Брейн-рингу, «Своєї гри» та ін., які вже використовувалися на різноманітних чемпіонатах.

http://vdi.chgk.info – сайт Всесвітнього руху інтелекту.

http://erudit.chgk.info – сайт Одеського літературно-ігрового клубу «Ерудит» ім. В. Я. Мороховського, що організовує та проводить інтелектуальні ігри в Одесі.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Портал:Что%3F_Где%3F_Когда%3F – багато цікавої інформації про ЩДК у найбільшій російськомовній інтернет-енциклопедії.

http://mak.chgk.info/sleng/ – сленг учасників інтелектуальних ігор. Якщо хочете зрозуміти, що має на увазі людина, кажучи «я викидаю з пакету труни та свічки» – почитайте!

http://potashev.ru/books.html – цікава і корисна книжка про те, як грати у «Що? Де? Коли?», написана магістром ЩДК Максимом Поташевим.

http://vkontakte.ru/club6751106 – група «Інтелектуальні ігри у Рішельєвському ліцеї» у соціальній мережі «ВКонтакте». Останні новини, анонси ігор та подій, живе спілкування – все це ви знайдете у нашій групі.

Спробуйте відповісти!

Спробуйте відповісти на запропоновані питання – перевірте себе! Не засмучуйтесь, якщо ви дасте вірну відповідь далеко не на всі запитання! Пам’ятайте: не помиляєтесь лише той, хто взагалі не грає! Вірні відповіді наведені наприкінці сторінки.

Що? Де? Коли?

Не поспішайте давати відповіді на ці запитання. Подумайте, проаналізуйте, пошукайте ключові слова в тексті. Пам’ятайте, у кожному питанні є своя «родзинка» – щось цікаве чи незвичайне.

1. У квітні 2004 року у підмосковському містечку Жуковському пройшли незвичайні змагання. Під час їх проведення учасники змагалися у тривалості польоту і точності повернення. Назвіть спортивні знарядження, які вони використовували.

2. Коли відомий мандрівник Яцек Палкевич відвідав загублене плем’я яномамі, найбільше зацікавив індіанців його «тах-тах». Один раз він відлетів до сельви на дві доби, а коли повернувся, засмучені індіанці сказали йому, що його «тах-тах» помер. Як ми називаємо цей «тах-тах»?

3. Замітка в одній із газет, що повідомляла про намір США передати до Єгипту викрадені залишки Рамзеса І, вийшла під заголовком «Рамзес Перший: …». Далі йдуть два слова, які є назвою відомого кінофільму. Напишіть ці два слова.

4. Відомо, що анаграмою називається слово, яке утворюється з іншого слова шляхом зміни в ньому порядку літер. Не менш відомо, що компанія «Макдональдс» пропонує у складі «Хепі-Міл» усілякі іграшки. У час із 20 по 27 січня 2005 року в якості таких іграшок у набори клали брелоки у вигляді цуценят певних порід. Слово, яким називається одна з цих порід, є анаграмою назви того, чому у нашому місті, зокрема, встановлений пам’ятник. Назвіть цю породу.

5. Завершіть двома словами вірш Георгія Фрумкера:
Не знаю, зависть – грех или не грех,
Но все-таки могу предположить,
Что свой позор нетрудно пережить.
Сложнее пережить...

6. 6. В одному із своїх віршів Омар Хайям пише про світ і про людей. Він пише про чергування дня і ночі, про те, як рухають і б’ють людей, і про те, як потім усіх нас сховають на покій у темну скриню. З чим же порівнює світ Омар Хайям?

Брейн-ринг

Ці запитання трохи легші, ніж у «Що? Де? Коли?». Спробуйте знайти відповіді на них якнайшвидше.

1. Відомий російський піаніст Микола Петров у одному інтерв’ю сказав: «Я ніколи не був олігархом, у мене немає ні підприємств, ні копалень золота. Є лише мої десять …». Закінчіть його думку одним словом.

2. Джордж Гордон Байрон вважав, що у сучасному йому світі є три великі людини – Наполеон Бонапарт, один із засновників дендизму Джордж Браммел і … Хто ще?

3. Згідно індіанському вислову, книжка потрібна тому, хто не володіє власним розумом, так же, як і дзеркало … Кому?

4. Найрідкіснішою «живою» мовою на нашій планеті сьогодні вважається мова бікья. А скільки людей говорять нею?

5. Розповідаючи про грандіозне передолімпійське будівництво в Китаї, журналісти стверджували, що в останній раз із таким розмахом Китай будував тоді, коли створили ЦЕ. Назвіть ЦЕ трьома словами.

6. 6. Героїня циклу пародійних романів Таня Гроттер проживає із своїми родичами – сім’єю Дурневих. У них є пес на прізвисько Півтора Кілометру. Якої породи цей собака?

Своя гра

Тут вам знадобляться виключно ваші знання. Спробуйте порахувати кількість балів, яку ви наберете! Пам’ятайте: за невірну відповідь у вас зніметься стільки балів, скільки коштує дане запитання, тому якщо ви не впевнені у відповіді, подумайте: можливо, не варто ризикувати і перейти до наступного запитання?

Тема 1: Віват, ліцей, віват!
10. Саме з цих слів починається гімн ліцею.
20. Окрім актової зали, на 3-му поверсі є ще й це приміщення.
30. Саме цей видатний хімік у свій час викладав у ліцеї.
40. Рішельєвський ліцей був заснований у 1817 році, а відтворений – саме у цьому.
50. Саме вона виконала пісню «Віват, король, віват!», яка полягла в основу ліцейського гімну.

Тема 2: Вода
10. Люди, що народилися в період із 21 січня по 19 лютого, живуть під цим знаком Зодіаку.
20. Два атоми саме цього хімічного елементу входять у склад молекули води.
30. Чиста, без жодних домішок солей, вода називається саме так.
40. Саме цій групі належить пісня «Все тече, я гадав, що ти лише вода».
50. Давньоримські акведуки, власне кажучи, були саме цим.

Тема 3: У (відповідь починається з літери «У»)
10. Саме так називають геометричну фігуру, утворену точкою та двома променями, що виходять із неї.
20. Саме ця планета є 7-ою від Сонця.
30. Саме ця одиниця вимірювання маси дорівнює приблизно 28,4 г.
40. Столицею саме цієї держави є місто Монтевідео.
50. Саме так називається збільшення численності міського населення у порівнянні з сільським.

Тема 4: Сильна
10. Якщо вірити прислів’ю, саме його не треба, якщо є сила.
20. У силах саме цієї тварини іноді вимірюють потужність.
30. Саме ця сила не дозволяє нам відірватися від Землі та відлетіти.
40. На честь саме цього француза була названа одиниця сили струму.
50. Гасло «Citius, altius, fortius!» перекладається саме так.

Тема 5: …МАН… (усередині відповіді обов’язково є склад «МАН»)
10. Саме це погодне явище підходить до теми.
20. Саме така назва літературного жанру, яким загально називають епічні твори великого обсягу.
30. Саме так називають один із прошарків Землі.
40. Саме так називають і китайських посадовців, і цитрусову рослину.
50. Саме так часто називають султанівську Турцію.

Тема 6: Ах, Одеса!
10. Саме так називається щорічне свято гумору в Одесі.
20. Саме цей транспортний засіб рухається зараз поруч із Потьомкінськими сходами.
30. Саме цей відомий артист написав пісню «Ти одесит, Мішка!»
40. Саме стільки днів тривала оброна Одеси у 1941 році.
50. Перу саме цього письменника належать монологи «Одеський пароплав», «Дурненька», «Ретельніше» та багато інших.

 

Відповіді:

Що? Де? Коли?

1. Бумеранги.

2. Годинник.

3. Мумія повертається.

4. Спаніель (анаграма до слова «апельсин», а неподалік ліцею, як відомо, є пам’ятник апельсину).

5. Чужий успіх.

6. Із шахами.

 

Брейн-ринг

1. Пальців (піаніст все ж).

2. Джордж Гордон Байрон (такий уже він був «сором’язливий»)

3. Сліпому.

4. Один.

5. Великий Китайський мур.

6. Такса.

Своя гра

Тема 1: Віват, ліцей, віват!
10. В дни успехов и печалей…
20. Звукооператорська будка.
30. Д. І. Менделєєв.
40. 1989.
50. Тамара Гвердцителі.

Тема 2: Вода
10. Водолій.
20. Водень.
30. Дистильована.
40. Танок на майдані Конго.
50. Водопровід.

Тема 3: У (відповідь починається з літери «У»)
10. Кут.
20. Уран.
30. Унція.
40. Уругвай.
50. Урбанізація.

Тема 4: Сильна
10. Розуму.
20. Кінь.
30. Сила тяжіння.
40. Андре Ампер.
50. Швидше, вище, сильніше! (гасло Олімпійських ігор)

Тема 5: …МАН… (усередині відповіді обов’язково є склад «МАН»)
10. Туман.
20. Роман.
30. Мантія.
40. Мандарин.
50. Османська імперія

Тема 6: Ах, Одеса!
10. Юморина.
20. Фунікулер.
30. Леонід Утьосов.
40. 73.
50. Михайло Жванецький.