Психолог у школі: принципи роботи

Автор: Svetlana_RL on . Posted in Uncategorised

Міф 1. Якщо ти консультуєшся у психолога – ти псих. Психолог і психіатр - те саме.
Правда: психолог відрізняється від психіатра, як божевільний день від божевільні.
Лікар-психіатр – це фахівець у галузі лікування психічних захворювань (напр. шизофренія). Використовує переважно медикаментозні методи лікування (ліки, пігулки).
Психолог – фахівець, який консультує ЗДОРОВИХ людей у ситуаціях утруднення у різних сферах життя (проблеми в навчанні, сімейні відносини, відносини в колективі, відносини між дітьми та батьками, проблеми у спілкуванні, вибір життєвого шляху, саморозвиток, конфліктні ситуації та багато іншого).

Міф 2. До психолога приходять лише слабкі та дурні люди, які самі не можуть вирішити свої проблеми.
Правда: До психолога звертається людина, яка відчуває потребу змінити свою поведінку, своє життя в той чи інший бік та шукає грамотний спосіб, ефективний шлях здійснення цих змін. Психолог – фахівець, який може допомогти знайти такий шлях, свій, унікальний для кожного. Якщо у вас болить зуб, адже ви не знаходите нічого поганого в тому, щоб звернутися до стоматолога?

Міф 3. Якщо ти звернувся до шкільного психолога – про це стане відомо всій школі.
Щоправда: Основне правило роботи психолога, і особливо шкільного психолога – конфіденційність. Це означає, що ніхто без вашої згоди не дізнається, з яким питанням ви звернулися до психолога, про зміст вашої з ним розмови, а найчастіше навіть і про сам факт вашого звернення. Це саме стосується і результатів психологічного тестування, яке проводиться у школі. Про ваші конкретні результати знає лише психолог. Класному керівнику надаються матеріали узагальненому вигляді.

Міф 4. Хороший психолог після недовгого спілкування складає психологічний портрет співрозмовника.
Правда: Завдання психолога - не розібратися в житті клієнта, а допомогти йому самому розібратися у своєму житті. Тому в нього немає такого завдання – якось позначити проблему клієнта чи тип його особистості. Таке вішання ярликів, можна навіть сказати, видає якраз не найкращого фахівця. Адже саме собою віднесення людини до того чи іншого типу чи визначення якогось рівня мало що дає вирішення реальної проблеми.

Міф 5. Кожна людина – психолог, тільки деякі мають диплом, а деякі ні.
Правда: Якщо вважати розмови до душі на кухні психологічною допомогою - то може бути ... Психолог, це дипломований фахівець, який перебуває в співтоваристві професіоналів, підвищує свою кваліфікацію, що дотримується етичного кодексу.